keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Mikä maksaa?

Avaaminen tarkoittaa, ettei aineistojen käytöstä peritä enää käyttöoikeusmaksua.
Toisin sanoen vaikka Maanmittauslaitoksen maastotietoaineistot muuttuvatkin maksuttomiksi, osa tiedoista ja palveluistamme on maksullista vielä 1.5.2012 jälkeen.

Itsepalveluna ilmaiseksi

Kehitämme parhaillaan tiedostolatauspalvelua, josta aineistoja voi ladata käyttöönsä itsepalveluna ilmaiseksi. Latauspalvelu otetaan käyttöön toukokuun alussa, mutta aivan kaikkia palveluun tulossa olevia aineistoja ei sieltä vielä silloin saa. Vaiheittaisella käyttöönotolla haluamme varmistaa, että palvelun käyttö on alusta alkaen mahdollisimman sujuvaa.

Latauspalvelusta ei tule saamaan kaikkia avattavia aineistoja ja käytössä olevia toimitusformaatteja, sillä esimerkiksi tiff-formaatissa olevat ilmakuvat ovat tiedostokooltaan liian suuria latauspalveluun.

Kaikkia avautuvia aineistoja voi tilata suoraan Maanmittauslaitoksesta joko sähköpostitse tai verkkosivujen kautta. Aineisto toimitetaan esimerkiksi CD:llä tai DVD:llä. Tällöin perimme tilauksista irrotus- ja toimituskulut voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

Aineistoja myös rajapinnan kautta

Rakennamme avoimille aineistoille uutta rajapintapalvelua (WMTS). Se tulee olemaan maksuton, mutta käyttömäärältään rajoitettu. Pohdimme parhaillaan WMTS-palvelun käyttörajoja, mutta lopullisia päätöksiä ole vielä tehty.

Rasteriaineistojen palvelurajapinnan (WMS) kautta tarjottavat kartta-aineistot ja ortokuvat muuttuvat myös maksuttomiksi 1.5. alkaen. WMS-palvelun kautta saa myös kiinteistötietoja (Kiinteistöjaotus, Kiinteistötunnukset, Kiinteistöjen karttatunnukset). Ne samoin kuin palvelun ylläpito säilyvät maksullisina 1.5. jälkeenkin.

Kiinteistötiedot ja painetut kartat säilyvät maksullisina

Aineistojen avaaminen koskee ainoastaan Maanmittauslaitoksen keräämiä digitaalisia maastotietoja. Maanmittauslaitoksen ja kuntien yhdessä ylläpitämän Kiinteistötietojärjestelmän tiedot (kiinteistörajat, kiinteistörekisteri, lainhuuto- ja kiinnitystiedot) ovat maksullisia 1.5.2012 jälkeenkin. Myös kiinteistöjen kauppahintatiedot säilyvät maksullisina.

Avaaminen ei koske myöskään painettuja karttoja ja karttatulosteita, mutta Karttapaikalta näitä tietoja voi katsoa ilmaiseksi jo vuodesta 1996.

ps. Olethan tutustunut jo avattuihin aineistoihimme? Paikannimiaineistot ja yleiskartta-aineistot mittakaavoissa 1:1 miljoonaan ja 1:4,5 miljoonaan ovat olleet maksuttomassa käytössä vuoden 2011 alusta alkaen.  Kuntarajakartta avattiin ilmaiseksi syksyllä 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti