keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Maastotiedot verkon kautta ladattavaksi

Maastotiedot on toimitettu asiakkaille tiedostoina DVD-levyillä tai suurempia aineistomassoja siirtokovalevyillä. Sovelluksille olemme kyllä tarjonneet mahdollisuutta maastotietojen suorakäyttöönkin. Jo viime vuonna, ennen avaamispäätöstä, käynnistimme projektin tiedostojen toimittamiseksi verkon kautta. Aikaan piti saada tiedostolatauspalvelu.

Loppuvuodesta projektin tavoitetta tarkennettiin, aloimme keskittyä avattavan maastotietoaineiston tiedostolatauspalvelun rakentamiseen. Avattavien aineistojen koko lasketaan  teratavuina, ihan helposti ne eivät verkon yli liiku. Tarkimmat aineistot on pilkottava tuhansiin tiedostoihin, jotka yhdessä kattavat koko Suomen. Halutun tiedoston valintaan päätimme rakentaa karttakäyttöliittymän.

Maanmittauslaitos on tarjonnut jo ennen avoimia paikkatietoaineistoja myös avointa lähdekoodia. Paikkatietoikkunan karttakäyttöliittymän koodi on jaossa www.oskari.org sivustolla. Tiedostolatauspalvelu rakennetaan hyödyntäen tuota koodia, jonka päälle tarvittavat lisätoiminnot Logica Oy toteuttaa. Ja avoimena lähdekoodina sekin tulee aikanaan jakoon oskariin.

Valmista ei vielä ole, mutta palvelu alkaa hahmottua. Pohdimme teidän lataajien kärsivällisyyttä, joko klikata useita latauslinkkejä tai odotella harvempia, mutta isoja tiedostoja. Pohdimme uusia pakkautuvia tiedostomuotoja. Ja pohdimme kuinkahan paljon teitä toukokuun alussa on piuhan päässä odottelemassa avautuneita maastotietoja. Kaikkia avautuvia maastotietoja tuskin yhtä aikaa palveluun laitamme, mutta kerromme julkaisuaikataulun selkeästi. Kohti kevättä siis!

2 kommenttia:

  1. Hei! Tiedostolatauksen nopeuttamiseksi voisitte harkita (bit)torrentin käyttöä. Juuri tällaiseen tarkoitukseen ne on alunperinkin tehty. Lisätietoja esim: http://fi.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

    VastaaPoista