keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Uudet toimitusformaatit ortokuville ja laserkeilausaineistoille

Yksi tiedon avaamisen yhteydessä ratkaistavista asioista ovat toimitusformaatit. Koska aineistoja on paljon - ja monet niistä myös suuria kooltaan, toimitusformaatteja voi olla käytössä vain rajallinen määrä.

Viime viikkoina olemme miettineet sopivia toimitusformaatteja latauspalvelussa tarjottaville ortokuville  ja laserkeilausaineistoille, sillä nykyisin käyttämämme olevat formaatit soveltuvat sinne huonosti.

Ortokuvien toimituksessa on käytetty tähän asti tiff-formaattia. Sen tiedostokoko on kuitenkin liian suuri latauspalveluun, sillä yksi 6 km x 6 km kuva on kooltaan noin 420 MB. Ortokuvien latauspalvelussa otetaan käyttöön jpeg2000-formaatti (.jp2).  Kuvat pakkaantuvat silloin noin kolmasosaan alkuperäisestä, mutta kaikki kuvilla oleva informaatio säilyy.

Laserkeilausaineistot saa latauspalvelusta LAZ-formaatissa. Tiedostot tehdään pakkaamalla LAS-formaatissa oleva data LASzip-pakkausohjelmalla. Sovellukset voivat käyttää LAZ-tiedostoja, kunhan sovelluksiin on liitetty tarvittava LASzip ”lisäpalikka”, jonka voi ladata osoitteesta: http://laszip.org/. LASzip on avoimen datan sovellus, jonka pakkaus- ja purkuominaisuudet ovat käyttäjälleen maksuttomia.

Ortokuvia saa edelleen tiff-formaatissa  ja laserkeilausaineistoja LAS-formaatissa, mutta vain tilaamalla erikseen osoitteesta myynti[ät]maanmittauslaitos.fi. Tällöin toimituksista peritään toimituskulut ja korvaus toimitusmediasta. Tällä hetkellä käytössä olevat toimitusformaatit löytyvät avattavien aineistojen tuotekuvauksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti