keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Avoimien aineistojen tiedostopalvelu avattu

Avoimia aineistoja saa nyt ladattua maksutta verkon kautta.

Avoimien aineistojen tiedostopalvelu on karttapohjainen itsepalvelu aineistojen lataamiseen:
 • Valitse ladattava tuote vasemman reunan listasta.
 • Valittua tuotetta koskeva karttalehtijako tulee kartalle. Karttaa pitää mahdollisesti lähentää tai loitontaa, jotta tilattavissa olevat karttalehdet tulevat näkyviin. Paikan voi etsiä myös osoite- tai nimistöhaun avulla.
 • Valitse ne karttalehdet, ne jotka haluat ladata. Valitut lehdet listautuvat näytön oikeaan reunaan.
 • Kun olet valinnut halutut lehdet ja tuotteet, siirry tilaamaan. Anna sähköpostiosoite, hyväksy lisenssiehdot ja lähetä tilaus.
 • Sähköpostiin tulee hetken kuluttua lataussivun osoite. Sivulta saat ladattua tilaamasi tiedostot. Sivulta näet myös tiedostokohtaisia metatietoja, kuten tilaamasi tiedoston päivitysajankohdan. Ne avautuvat +-linkistä.
Ensimmäisinä aineistoina palvelussa ovat ladattavissa Peruskartta, Maastokartta 1:50 000, laserkeilausaineisto ja jo aiemmin avatut aineistot (Kuntajako, Nimistö, Yleiskartat)

Nyt odottelemme miten sovellus maailmalla pärjää. Lisäämme ladattavaa sitä mukaa, kun näemme, että sovellus kestää kuormaa, ja avattavat aineistoversiot valmistuvat.

Jatkossa liitämme tiedostopalvelun osaksi tuotantoamme, jolloin tarkimmat aineistot päivittyvät palveluun heti, kun niihin tulee joku muutos. Laserkeilausaineisto ja ortokuvat on jo nyt viritetty osaksi tuotantoprosessia: uusi tiedosto tulee palveluun heti sen valmistuttua.

Palvelun avaaminen myöhästyi harmittavasti aineiston avaamisen hetkestä.  Viime hetken yllätykset ja sairastapaukset aiheuttivat viivästyksiä  ja käyttöönottoa oli pakko lykätä. Nyt päästiin kuitenkin liikkeelle.

Näemme, että Maanmittauslaitoksen roolina datan jakelussa olisi keskittyä mahdollisimman ajantasaisen aineiston jakeluun. Tehokkaita, uusilla tekniikoilla toteutettuja jakelupalveluita on jo tehty. Toivottavasti teette niitä edelleen lisää. Maastotietoaineistot on nyt avattu, laitetaan ne jakoon ja laajaan käyttöön!

12 kommenttia:

 1. Voiko näitä karttoja ladata GPS-laitteisiin(käsi-GPS)? Ja jos, niin onko jossakin ohjeita tähän asiaan?

  VastaaPoista
 2. Emme ole seuranneet systemaattisesti tätä asiaa. Tämä blogi on normaalia vähemmän virallinen Maanmittauslaitoksen viestintäkanava. Sitikään ei olisi tasapuolista, että mainitsisin joitakin laitemerkkejä, joista meillä tiedetään että niihin saa vietyä lähinnä vektoriaineistoa.

  Niinpä kehotan surffailemaan GPS-laitevalmistajien sivustoilla ja/tai ottamaan niihin suoraan yhteyttä.

  VastaaPoista
 3. Palveluun saatiin tänään lisää ladattavaa: ortoilmakuvat, Maastotietokanta sekä Maastokartat 1:100 000 ja 1:250 000 vektori- ja rasteriversiot.

  VastaaPoista
 4. Kiitos hienoista materiaaleista. Saisiko ortokuviin geoviittaustiedoston, samanlaisen kun on rasterikartoissa. /Asko

  VastaaPoista
 5. Ortokuvien JPEG2000 tiedostomuoto sisältää geoviittaustiedot, niitä ei siksi erillisinä tarjota.

  VastaaPoista
 6. Tiedätkö ohjelmaa, joka poimisi sen jpeg2000 tiedostomuodosta ?

  Tänään muunsin TIF-tiedostoksi InfranViewe:llä, ja se ei sitä osannut tehdä.
  Suunnistuskarttojen piirtämiseen käyttämäni OCAD-ohjelma ei vielä tunne jpeg2000-formaattia,joten kuvat joutuu muuntamaan tif-tai jpg-muotoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä asiantuntijamme vastaus:

   Sivun http://en.wikipedia.org/wiki/JPEG_2000 lopusta löytyy lista ohjelmista, jotka tukevat jpeg2000 formaattia. Tuosta InfranView-ohjelmasta on tuolla tämmönen kommentti: "IrfanView's official plug-in package supports reading of .jp2 files but writing is quite limited until plug-in is purchased separately."

   Jos ohjelma ei osaa lukea orientointitietoja suoraan tiedostosta, niin kannattaa kokeilla world -tiedostoa, joka on sama kuin TIFF tiedoston .tfw tiedosto.

   JPEG2000 -tiedostolla tuo nimetään .j2w eli viimeinen kirjain tiedostopäätteessä kertoo mistä on kyse. Sisältö on sama .j2w ja .tfw tiedostoissa.

   Poista
 7. Yritämme vastata kysymyksiin parhaan kykymme mukaan, mikäli meiltä tietoa löytyy. Tähän kysymykseen en valitettavasti ole onnistunut samaan lisävalaistusta - ainakaan toistaiseksi.

  VastaaPoista
 8. Kiitoksia hienosta palvelusta! Maastotietokanta näyttää olevan tarjolla GML-, shape- ja mif-tiedostomuodoissa. Saako näitä käännettyä jotenkin kuvatiedostoiksi (jpeg, tiff tms.)?

  VastaaPoista
 9. Jos haluat käsitellä maastotietoja kuvamuodossa, lataa käyttöösi Peruskarttarasteria, joka on tiff-muodossa. Se on muokattu Maastotietokannasta ja sisältää samat tiedot kuin painetussa kartassa.

  Maastotietokanta on ns. vektoriaineisto eli sen käsittelyyn tarvitset jonkun paikkatieto-ohjelmiston.

  VastaaPoista
 10. Quantum GIS osaa avata nuo tiff ,jp2 kuvat ja vektoritiedosto tuoda GPX tiedostot jne.. ja on suomenkielinen

  VastaaPoista
 11. Tässä lisää hyviä ohjelmavaihtoehtoja kuvien katseluun. Kaikki ovat vähintään omaan käyttöön ilmaisia. Muitakin hyviä on varmasti olemassa.

  OpenJUMP PLUS-versio http://openjump.org/
  Kosmo GIS http://opengis.es/
  gvSIG http://www.gvsig.org/web/
  ERDAS ER Viewer http://erdas.com/products/ERDASERMapper/ERDASERViewer/Downloads.aspx
  Kakadu kdu_show http://www.kakadusoftware.com/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=22

  Lisäksi JP2 Metadata Editorilla voi katsoa JP2-tiedoston sisään upotettuja georeferointitietoja ja tallentaa ne levylle. Tuosta ominaisuudesta ei välttämättä ole paljon käytännön hyötyä, georeferoinnista kun pitää huolen JP2-tiedoston sisään upotettu yhden pikselin kokoinen GeoTIFF-kuva, johon puolestaan on liitetty oleelliset asemointiin tarvittavat tiedot.
  http://j2k-codec.com/download.html

  VastaaPoista