torstai 5. huhtikuuta 2012

Avoimien aineistojen tiedostopalvelu avataan toukokuun alussa

Kevät on ollut kiireistä aikaa, kun muokkaamme tuotteita ja palveluitamme tiedon avaamiseen vaatimaan kuosiin.

Uusi avoimien aineistojen tiedostolatauspalvelu alkaa hahmottua. Sen karttakäyttöliittymäosio on valmistunut, ja seuraavaksi se pitää liittää aineistovarastoon ja latauspalvelusovellukseen. Lisäksi palvelun käyttämään aineistovarastoon on siirrettävä tarjottavat aineistot.

Käyttöliittymän termejä on hiottu ja palvelulle etsitty sopivaa nimeä. Avoimien aineistojen tiedostopalvelu on tarkoitus avata toukokuun alkupäivinä.

Aineistot tuodaan palveluun vaiheittain

Emme laita palveluun kerralla kaikki aineistoja, vaan tuotteet on suunniteltu tuotavaksi palveluun vaiheittain.

Toukokuun alussa tarjolla olisi maastotietokanta, laserkeilausaineisto ja maastokarttarasteri 1:50 000. Peruskarttarasteri tulisi seuraavalla viikolla ja ortokuvat toukokuun puolivälissä. Loput aineistot julkaistaan julkaisuaikataulun mukaisesti kesäkuun alkuun mennessä. Pyrimme näin varmistamaan palvelun toimintakyvyn ja kapasiteetin riittävyyden.

Aikataulu voi muuttua käytännön mukaan: jos palvelussa on paljon kuormaa, julkaisuaikataulua hidastetaan, jos mitään ongelmia ei esiinny, sitä nopeutetaan.

Osa avattavista tuotteista tai tuoteversioista jää pois tiedostopalvelusta. Tarve niiden tuomiselle palveluun arvioidaan myöhemmin.

Esimerkiksi ilmakuvat, maastotietokannan vektoriaineistojen osaelementit ja kaikki poistuvassa KKJ-koordinaatistossa olevat aineistot eivät tule palvelun ensimmäiseen versioon. Niitä saa tilaamalla Maanmittauslaitoksesta. Ilmakuvat tarkoittavat alkuperäisiä kuvia, tiedostopalveluun tulee oikaistut ortoilmakuvat, jotka sopivat laajempaan käyttötarpeeseen. KKJ-koordinaatistossa aineistoja ei enää tuoteta tämän vuoden jälkeen. Tilattavista aineistoista peritään toimituskulut.

Tuotteet tulevat tiedostopalveluun pääosin nykyisin käytössä olevissa karttalehtijaoissa. Niiden suurentamista harkittiin, mutta muutos olisi vaikeuttanut aineistojen nykyisten käyttäjien tilannetta. Ortoilmakuviin ja laserkeilausaineistoon on löytynyt tehokkaat pakkaustavat ja ladattavien tiedostojen koko on pienentynyt merkittävästi.

Tekemistä kuitenkin vielä riittää ennen kuin kaikki on valmista.

4 kommenttia:

 1. Millaisella aikataululla maastotietokannan osaelementit tulevat palveluun?

  VastaaPoista
 2. Jos voimakasta asiakastarvetta osaelementteihin esiintyy, voidaan ne laittaa palveluun jo syksyllä. Ne sisältyvät maastotietokannan kokonaispakettiin ja siksi niitä ei aluksi tuoda erillisinä tiedostopalveluun.

  VastaaPoista
 3. Onko tuosta LAZ-pakatusta laserkeilausaineistosta esimerkkiä? Näyteaineistoista löytyi vain LAS-tiedostoja.

  VastaaPoista
 4. Näytepala LAZ-formaatissa olevasta laserkeilausdatasta tulee pian Maanmittaulaistoksen digitaalisten aineistojen Näyteaineistot-sivulle: http://www.maanmittauslaitos.fi/node/6120.

  Jatkossa näyteaineistoja ei enää erikseen viedä Maanmittauslaitoksen sivuille. Niitä voi latailla Tiedostopalvelusta (ks. http://www.maanmittauslaitos.fi/avoindata/hankinta)

  VastaaPoista