tiistai 17. huhtikuuta 2012

Suuria aineistomääriä voi tilata - myös etukäteen

Maanmittauslaitoksen 1.5. käyttöoikeuksiltaan maksuttomiksi avautuvista maastotietoaineistoista melkoinen joukko on tiedostokooltaan suuria. Aineistojen saantia helpottamaan otetaan toukokuun alkupäivinä käyttöön Avoimien aineistojen tiedostopalvelu. Se vastaa suurimpaan osaan karttadatan käyttäjien tarpeista silloin kun rajapintakäyttö ei ole oikea vaihtoehto.

Suuria tiedostokokoja ja paljon tiedostoja

Tiedostopalvelu ei kuitenkaan ratkaise kaikkien tarpeita. Kun tarvitaan suurimittakaavaisia aineistoja laajoilta alueilta, verkon yli lataaminen ei ole välttämättä ollenkaan hyvä vaihtoehto. Tiedostopalvelussa tarjottavien aineistojen karttalehtijaot on valittu niin, ettei yksittäisen tiedoston koko kasvaisi hankalaksi käsitellä.

Suurikaavaisten aineistojen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että yksi karttalehtitiedosto kattaa vain pienen palan Suomea. Pienikokoisia karttalehtiä mahtuu Suomen alueelle paljon ja sitä kautta ladattavia tiedostojakin voi kertyä tuhansia koko Suomen alueelta.

Tiedostopalveluhan toimii siten, että lataaja saa palvelusta sähköpostin, jossa on linkki verkkosivulle. Tuolta sivulta pääsee lataamaan valitsemansa aineistot itselleen. Tiedosto kerrallaan.

Toisaalta kaikki suurimittakaavaiset aineistot (1:5 000 - 1:100 000) ovat laajoina alueina verkon yli ladattaviksi tiedostokooltaan turhan suuria. Esimerkiksi yhden Peruskarttarasterin 12 km x 12 km -karttalehden koko on noin 13 Mt, ja yksi 6 km x 6 km alueen kattava ilmakuva yli 100 Mt.

Tilaaminen voi olla parempi vaihtoehto

Tiedostopalvelu on itsepalvelu ja sen käyttö on ilmaista. Sitä kautta avoimen aineiston saa siis täysin ilmaiseksi. Tilaamalla aineiston Maanmittauslaitoksen Tietopalvelukeskuksesta sähköpostitse, peritään toimituksesta kulut, koska toimitukset vaativat käsityötä ja toimitusmedian.

Esimerkiksi Maastotietokanta mahtuu muistitikulle ja sen niin sanotun vuosiversion toimituskulut ovat yhteensä 540 euroa (500 € aineiston irrotus ja toimitus 40 € 32 Gt:n muistitikku). Vuosiversioksi sanotaan tietokannasta irrotettua koko maan päivitystä, jota toimitetaan asiakkaalle normaalisti vuoden ajan. Irrotuskustannukset säilyvät pääosin nykyisinä ja niitä voi tarkastella tuotteittain Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta (huomaa, että kaikki tuolla sivustolla näkyvät aineistot eivät muutu avoimiksi 1.5.)

Tilauksen voi lähettää osoitteella: myynti[at]maanmittauslaitos.fi. Tilauksessa pitää mainita tilattava aineisto, sen mahdollinen tuoteversio, tiedostoformaatti, koordinaattijärjestelmä (nämäkin tiedot löytyvät yllä olevan linkin takaa tuotekuvauksista) sekä toimitus- ja laskutusosoite. Tilauksessa on myös kuvattava alue, jolta aineiston haluaa tilata.  Ennen Tiedostopalvelun avautumista alueiden hahmottamiseen voi hyvin käyttää Karttapaikkaa.

Tilaukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Avoimia aineistoja ei toimiteta ennen toukokuun alkua. Myöskään kaikki aineistot eivät vielä ole valmiita toukokuun alussa avoimina toimitettaviksi. Otamme kuitenkin ruuhkaa välttääksemme mielellämme vastaan tilauksia aineistoista etukäteen, jotta voimme valmistella niitä toimitettaviksi heti kun mahdollista.

3 kommenttia:

 1. Hiukan hämmästyttää tämä verrattain iso irroitusmaksu ja kämpelö latauspalvelu. Ymmärän toki, että merkittävien datamäärien lähetys on verrattain hintavaa (tiedonsiirto + palvelinkapasiteetti) mikäli se tehdään vaikkapa http:llä julkaisujärjestelmän kautta, mutta toisaalta eikö aineiston olisi voinut valmiiksi pilkkoa esim 32Gt tai 100Gt palasiin ja laittaa torrentilla jakoon? Tuolloin verrattain pienellä ficixin kautta peeratulla puoli ilmaisella kotimaanliikenteellä pystytään tajoamaan merkittävästi parempi palvelutaso.
  Aineiston avaus sinänä on tätä päivää, mutta tekninen toteutus toi mieleen 90 luvun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Latauspalvelu on yleisratkaisu tarpeeseemme toimittaa erilaisia aineistoja verkon yli. Osa aineistosta on tietosuojan alaista ja http täyttää niitä koskevat tietoturvavaatimukset. Avattaville aineistoille ei lähdetty rakentamaan erillistä ratkaisua. Nyt avaamisen jälkeen kuka vaan voi tarjota aineistojamme ladattavaksi, ehkä torrentiinkin pohjautuvia ratkaisuja syntyy.

   Poista
 2. Aineistoja näyttää olevan laajasti saatavilla torrenttina mm. sivustolla: http://laillisettorrentit.net/index.php?page=torrents&search=mml

  VastaaPoista