maanantai 13. helmikuuta 2012

Maastotiedot auki - blogissa ja netissä

Maanmittauslaitos avaa maastotietonsa toukokuun alussa. Suomen laajimmat ja kattavimmat digitaaliset maastotiedot tulevat silloin vapaasti kaikkien käyttöön. Avaamiseen ryhdyimme, koska haluamme, että laadukkaat tietomme ovat mahdollisimman laajasti käytössä ja hyödyksi koko yhteiskunnalle - meille kaikille.

Avattavia aineistoja on toistakymmentä - aineistojen määrää giga- ja teratavuina en lähde edes arvailemaan. Kun kyse on näin ison tietomassasta, ei jakelun järjestäminen onnistu ihan käden käänteessä. Avaamiseen liittyy monia yksityiskohtia ja avoimia kysymyksiä, joita kaikkia ei vielä ole ratkaistu.

Tiedon avaamiseen liittyvät faktat löydät osoitteesta www.maanmittauslaitos.fi/avoindata. Kerromme siellä, mitä avaaminen tarkoittaa käytännössä. Sieltä saat tietoa avattavista aineistoista, niiden hankinnasta ja käyttöehdoista. Ylläpidämme sivuja jatkuvasti, ja viemme sinne uuttaa tietoa heti, kun päätökset on tehty ja asiat on saatu ratkaistua.

Maastotiedot auki -blogissa kerromme, kuinka avaaminen etenee. Blogista saat tietoa valmisteilla olevista asioista, tehdyistä päätöksistä ja niiden taustoista. Kerromme tarkemmin avattavista aineistoista ja annamme vinkkejä hyödyllisen lisätiedon lähteille. Voit myös esittää meille kysymyksiä ja kommentteja.
Tervetuloa mukaan!

8 kommenttia:

  1. Hienoa Maanmittauslaitos ja ihanaa.
    Mietin tässä jo, olisiko avattavissa aineistoissa jotain mistä on hyötyä ja iloa harrastaja sukututkijalle. Paikkatietoikkunan olen jo huomannut ja hyödylliseksi havainnut, karttapaikan lisäksi.
    Eka kysymys: Saadaanko vanhat ilmakuvat auki ja käyttöön?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pikolini kommentistasi.
      Ilmakuvat avautuvat muiden mukana käyttöoikeuksiltaan maksuttomiksi. Niiden osalta on kuitenkin sellainen tilanne, että avaaminen ei juurikaan vaikuta asiakkaan kustannuksiin, koska pääosa hinnasta on tähänkin asti koostunut filmillä olevien kuvien skannaamis- ja toimituskuluista. Ne siis lähetetään digitaalisessa muodossa asiakkaille. Tämä on käsityötä.
      Ilmakuvien skannaus- ja toimitushintoja vielä tarkastellaan ja päätös niistä tehdään lähiviikkoina.

      Ortokuvat (siis ne ilmakuvat, jotka on oikaistu koordinaatistoon) tulevat maksutta itse ladattaviksi MML:n tiedostolatauspalveluun.

      Poista
    2. Kiitos KP. En tiedä onko tämä oikea paikka jatkaa kyselyä - kysympähän kuitenkin. Kiireesti menin tekemään pikkusta karttajulkaisuani ja otin ortokuvanpalasen haluamastani paikasta. Kaikki näytti menevän oikein, mutta ei se ortokartta vaan asettunut blogiini, tähän samanlaiseen kuin tämäkin on.
      Pitääkö odotella toukokuuhun vai/ja lukea ohjeita ja yrittää uudelleen?
      Niin ja onko ne avautuvat tiedot aina uusin ja viimeeksi valmistunut versio ja näkyykö tietosisällön ajankohta jossain?

      Poista
    3. Hyviä kysymmyksiä.
      Maanmittauslaitoksen (MML) maastotietoaineistot avautuvat vapaaseen käyttöön siis 1.5. Sitä ennen käyttö ja julkaisu vaativat tällä hetkellä voimassa olevan käyttö- tai julkaisuoikeuslisenssin hankkimista ja hinnaston mukaisen maksun maksamista.

      Et maininnut mistä sait ortokuvan, mutta tämän hetken käsityksen mukaan esimerkiksi Karttapaikan käyttöehdot eivät muutu, vaan se jää katselupalveluksi, josta karttoja tai kuvia ei saa kopioida julkaistavaksi (omaan käyttöön kyllä, mutta esimerkiksi sosiaalinen media ei ole omaa käyttöä). Karttapaikan käyttöehdoista 1.5. alkaen päätetään lähiaikoina.

      Toukokuuhun pitää joka tapauksessa odotella jos haluaa ilmaiseksi julkaista MML:n aineistoja (siis niitä jotka eivät jo ole ilmaisia (ks. http://www.maanmittauslaitos.fi/ilmaisetaineistot).

      Aina on tarjolla viimeinen mahdollinen aineistoversio, mutta ei kaikkien kanavien kautta. Rasteriaineistojen rajapinnalta ja MML:n asiakaspalvelusta saa heti toukokuun alussakin tuoreinta olemassa olevaa dataa. Myöhemmin sitä saa myös ladattua tiedostolatauspalvelusta. Aineiston irrotusajankohta näkyy aina tiedostoissa ja MML:sta hankittaessa se on myös useimmiten aineiston päivitysvuosi. Ortokuvien yhteydessä on tieto kuvan ottovuodesta. Päivitysaika kartta-aineistoissa taas on sen verran monisyinen asia, että siitä pitänee tehdä oma selvitys esim. MML:n sivuille.

      Poista
    4. Kiitos vastauksesta.
      Taisin innostua taas ennenaikojaan, ei haittaa. Odottelen nyt Maanmittauslaitoksen ilmestymistä facebookiin.

      Poista
    5. Maanmittauslaitos on jo Facebookissa: sekä Paikkatietomarkkinat-tapahtumalla että Positio-lehdellä on siellä omat sivunsa. Positio-lehden sivuilla vinkkaamme mielenkiintoisista paikkatietoalan uutisista, julkaisuista ja tapahtumista. Paikkatietomarkkinat-sivuilla alkaa tapahtua jälleen loppukeväästä, kunhan tapahtuman järjestelyt pyörähtävät toden teolla käyntiin. Tervetuloa käymään sielläkin.

      Poista
  2. Tervehdys!

    Olisin kiinnostunut perus- ja maastokartta- sekä ilmakuva-aineiston rajapinnasta. Onko tarkoituksena, että materiaalia käytetään ensisijaisesti "tiilinä" rajapinnan kautta, eli MML:n palvelimia kuormittaen, vai mieluummin niin, että itse (tai kolmas osapuoli kuten OpenStreetMaps) lataa materiaalit ja käyttää omia palvelimiaan tuottamaan tiilet esim. Polymapsia (http://polymaps.org) käyttävälle sovellukselle?

    VastaaPoista
  3. Maanmittauslaitoksella (MML) on nyt ja jatkossakin tarjolla rasteriaineistojen WMS-rajapinta. Se jää 1.5. jälkeenkin palvelun käyttömaksun (ylläpitomaksun) osalta hittiperusteisesti maksulliseksi. Aineistoista ei peritä toukokuun alusta alkaen enää maksua. On täysin käyttäjän päätettävissä haluaako ladata sieltä omaan palveluympäristöönsä rasterit vai käyttääkö jatkuvasti MML:n palvelua. Huonona puolena on tietysti palvelumme käytön maksullisuus ja hyvänä se, että suurikaavaisimmat kartat päivittyvät sinne viikottain niiden karttalehtien osalta, joiden datassa (eli Maastotietokannassa) jotain muuttuu.

    MML rakentaa parhaillaan tiilitettyä, välimuistia hyödyntävää WMTS-palvelua. Sen käyttö tulee olemaan täysin ilmaista, mutta hittimäärää rajoitetaan. Syy rajoittamiseen on että MML ei ainakaan toistaiseksi halua tukea kaupallisten toimijoiden palveluja tuottamalla niille ilmaisen karttapalvelualustan. Tällä palvelulla on tarkoitus tarjota mm. testialusta MML:n aineistoja hyödyntäville sovelluksille.

    WMTS-palvelun valmistumisen aikataulu ei ole vielä varmistunut. Yritämme saada sen tuotantoon mahdollisimman lähellä toukokuun alkua - vuonna 2012.

    VastaaPoista