torstai 13. syyskuuta 2012

Dataa olis - mitäs sitten?

Rasteri, vektorit ja rajapinnat… monet Maanmittauslaitoksen ilmaisista maastotiedoista ovat luonteeltaan sellaisia, että niiden hyödyntämiseen tarvitaan ohjelma, jolla tietoa voi jalostaa tai yhdistää muihin aineistoihin. Lisäksi ne ovat raaka-ainetta sovelluskehittäjille; ensimmäisiä avointa dataa hyödyntäviä sovelluksia onkin jo esitelty.

Rasteriaineistojen (karttakuvat, ilma- ja ortokuvat) katseluun riittää aivan tavallinen kuvankäsittelyohjelmisto, kuten Photoshop tai Gimp. Jos haluat hyödyntää kuvien koordinaattitietoa, esimerkiksi yhdistää kuvatiedon muihin aineistoihin, tarvitaan jo paikkatieto-ohjelmisto.

Paikkatieto-ohjelmistoa tarvitaan myös silloin, kun halutaan käsitellä vektorimuotoista tietoa, kuten Maastotietokantaa, korkeusmalleja tai vaikkapa laserkeilausdataa. Ohjelmat ovat yleensä maksullisia, mutta muitakin vaihtoehtoja on.

Internetistä löytää helposti avoimen lähdekoodin ohjelmistoja eri formaateissa olevien paikkatietoaineistojen käsittelyyn esimerkiksi ”paikkatieto-ohjelmistot” ja ”GIS software” -hauilla. Muun muassa latuviitta.org -sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa erityisesti Maanmittauslaitoksen aineistojen hyödyntämisestä. Siellä on myös esitelty joukko paikkatieto-ohjelmia.

Kommentoikaa, jos tiedätte hyviä avoimen lähdekoodien ohjelmistoja esitteleviä tai arvioivia sivustoja ja keskustelupalstoja.

Positio-lehdessä 2/2011 on esitelty joukko laserkeilausaineiston käsittelyyn tarkoitettuja ilmaisia ohjelmia. Nämä ohjelmat sopivat hyvin aineistoihin tutustumiseen, ja ohjelmasta riippuen niillä voidaan tehdä esimerkiksi 3D-visualisointeja ja maanpintaluokituksia sekä laskea korkeuskäyriä tai korkeusmalleja. Ohjelmat ovat tavallisesti erikoistuneet vain muutamaan operaatioon, joten enemmän toiminnallisuutta haluava voi joutua lataamaan käyttöönsä useampia ohjelmia.

Laserkeilausaineistojen käsittelyyn soveltuviin ohjelmiin voi tutusta myös Maanmittauslaitoksen järjestämässä Laserkeilaus- ja korkeusmalli -seminaarissa 5.10. Helsingissä.

Seminaarissa esitellään ohjelmistoja aineistojen käsittelyyn, jakeluun ja esittämiseen. Lisäksi kuullaan esimerkkejä laserkeilausaineistojen soveltamismahdollisuuksista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ilmoittautua voit 28.9. mennessä.

5 kommenttia:

  1. Kommentoidaans tähän kun en muualle ole laittanut palautetta. harrastan kesäisin vapaasukellusta ja karttapaikka oli kullanarvoinen työkalu mahdollisesti kiinnostaviin kohteisiin SYVYYSKÄYRIENSÄ ansiosta! Haistakaa paska suoraan sanoen, vain Suomessa tiedon avoimuuden lisääminen voi tarkoittaa suorastaan Orwellilaisesti tietojen, verorahoilla tuotettujen tietojen, tahallista pimittämistä kansalaisilta!

    Ensi kesänä sukellan sitten summittaisesti, kuulopuheiden yms perusteella paikkoja etsien, se lienee teidän mielestä turvallisempaa kuin mahdollisesti epätarkat syvyyskäyrät vai onko kuitenkaan näin? jos joku veneilijä ajaa karille jätettyään ostamatta ajantasaisen merikartan, niin vika on siinä veneilijässä eikä kartassa hyvänen aika!

    Vapauttakaa aineistot oikeasti!, minulle ennen kultaakin kalliimmat kansalaisen karttapaikka ja retkikartta eivät enää ole edes vessapaperin arvoisia antakaa ihmisten edes joskus ottaa vastuuta teoistaan itse, pliis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi.
      Maanmittauslaitos (MML) ei ole itse tuottanut aineistoihinsa syvyystietoja, ne ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksesta ja Liikennevirastosta. Suomen ympäristökeskuksen syvyystiedot voitiin jättää MML:n avoimiin aineistoihin, koska ne olivat avoimia jo aiemminkin. Liikenneviraston syvyystiedot ovat sen sijaan edelleen käyttöoikeuksiltaan maksullisia, joten niitä ei tietenkään voinut jättää MML:n avoimiin aineistoihin.

      Lohdutukseksi voin kertoa että on olemassa palvelu, jossa edelleen pääsee katselemaan Liikennevirastonkin syvyyskäyriä: Paikkatietoikkunan Karttaikkuna (http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta).

      Siirry siellä haluamallesi alueelle ja zoomaa niin suurelle mittakaavatasolle, että syvyyskäyriä on hyvä tutkia. Valitse vasemmalta "KARTTATASOT" ja sieltä "Tiedontuottajittain", sitten "Liikennevirasto" ja "Elektroniset merikartat (ENC)".

      Valitse sitten vasemmalta "VALITUT TASOT" ja sieltä Elektronisten merikarttojen laatikosta "Full". Nyt ovat Liikenneviraston syvyystiedot katseltavissa muun merikarttatiedon ohella. Jos valitsee merikartoille "Full - Transparent Land" -vaihtoehdon, voi palvelussa valita taustakartaksi maa-alueille monenlaisia vaihtoehtoja.

      Hyviä sukellusreissuja.

      Poista
    2. Joopa joo... Tein juuri ohjeiden mukaan ja Pielisjoella Uimaharjussa näkyviin tuli vain kuuden metrin syvyyskäyrät. Eipä ole hirveästi hyötyä moisesta. Aika surkea esitys, tulee ikävä vanhaa kansalaisen karttapaikkaa.

      Poista
  2. Linkki maksuttomaan rajapintaan näkyy olevan vanhentunut. Löytyykö päivitettynä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei

      Tarkoitit varmaan WMTS-rajapintaa, jonka beta-versio avattiin testikäyttöön kesällä 2012. Palvelu on nyt tuotantokäytössä. Sen käytöstä peritään hakumääräperusteista ylläpitomaksua. Sitä kautta saatavat maastotiedot ovat maksuttomia. Samoin koekäyttä on maksutonta. Lisätietoa rajapinnasta:
      http://www.maanmittauslaitos.fi/aineistot-palvelut/rajapintapalvelut/karttakuvapalvelu-wmts
      sekä hinnoittelusta http://www.maanmittauslaitos.fi/tuotteet/karttakuvapalvelu-wmts

      Poista